Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2020 01:28 - Как разбираме и представяме историята си
Автор: mitidim Категория: История   
Прочетен: 1974 Коментари: 12 Гласове:
4

Последна промяна: 02.02.2020 23:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В статия в англоезичния ancient.eu (съкр. от Ancient History Encyclopedia) озаглавена "Чуждите влияния и вносните луксозни предмети в Тракия"  (https://www.ancient.eu/article/1417/foreign-influences--imported-luxuries-in-thrace/ ) авторката Т. Николова без притеснение пише следното: 

"A substantial amount of the artefacts in the Thracian archaeological record comes from diverse cultural and stylistic traditions. Seemingly, such objects have been produced in various workshops all over the ancient world from the pre-Achaemenid Middle East to Asia Minor and Classical Greece. The Thracian elite highly appreciated foreign luxuries and their tombs and graves were packed with imported pieces. Some of these objects were passed down in families for generations. Most of the artefacts were brought by foreign delegations in the form of diplomatic gifts to the local Thracian tribal chiefs."

Което в превод би трябвало да означава :

"Значителен брой артифакти в Тракийския археологически фонд произхождат от различни културни и стилистични традиции. Очевидно, подобни обекти са произведени в разни работилници из целия древен свят от пред-Ахеменидския Близък изток до Мала Азия и Класическа Гърция. Тракийския елит ценял високо чуждите луксозни предмети и неговите гробници и гробове били попълвани с вносни неща.  Някои от тези предмети се предавали от поколение на поколение. Повечето от артефактите били донесени от чужди делегации под формата на дипломатически подаръци за местните племенни шефове." 

В подкрепа и като фон на този увод, не оствящ много съмнение във всъщност нетракийския произход на инак известните за мнозина  като "тракийски съкровища", сънародничката ни показва картинки на амфори, изработени естествено  в ахеменидски (персийски) стил: 

  image
Silver amphora-rhyton with zoomorphic handles.
C. 500 BCE, Vassil Bojkov Collection.
Photographer: Marin Karavelov for the Thrace Foundation
http://www.thracefoundation.org
  image
Silver-gilt amphora-rhyton from Kukouva Mogila tumulus, Duvanlii. Early 5th century BCE. 
National Archaeological Institute with Museum - BAS.
Photo: Nikolay Genov in catalogue of the exhibition Los Tracios. Tesoros enigmбticos de Bulgaria, Barcelona-Valencia-Madrid, 2005-2006 CE.

Относно амфората-ритон от втората снимка (от Кукова Могила, некропол Дуванли) Т. Николова заявява направо: "Тази форма, със зооморфни дръжки и гърло е представена в релефите от Ападана в Персеполис, като част от даровете поднесени на царя, в ръцете на дароносците ... Формата на съда, декорацията и стила са наистина персийски по характер." 

Ападана е значителната по размери приемна зала на владетеля в столицата на Ахеменидската империя Персеполис, която вероятно е измежду най-старите постройки там. На релефи от двете страни на стълбището към нея са изобразени представители на различните народи, племена и етноси, които като поданици на империята ежегодно се явяват там и поднасят на владетеля дарове. Измежду тези народи/етноси са напр. парти, бактри, сирийци и пр., вкл. и обитатели на най-северната част на Мала Азия като лидийците. 

Ето снимка на визираната от Т. Николова част от горния релеф, на който тя е забелязала "оригинала", по образец на който /според нея/ е изработена и амфората от Дуванли: 

image
(Photo by Vivienne Sharp/Heritage Images/Getty Images)

Самата снимка от gettyimages.com е под заглавие "Relief of Syrians or Lydians, the Apadana, Persepolis, Iran", а под нея има следния текст: "Релеф на сирийци или лидийци, Ападана, Персеполис, Иран. Столицата на ахеменидска Персия, Персеполис е построена предимно при управлението на основателя на династията Дарий I (522 - 485 Пр.Хр. ) и сина му Ксеркс I (485 - 465 Пр. Хр.) Една от главните и най-стари постройки е на великата приемна зала или Apadana. Всяка година царят получва там  подаръци от представителите на всички народи в Ахеменидската империя, която през най-голямото си разширение се простира от Либия на запад до Индуската долина на изток. Източния вход на Ападана бил декориран с релефи на народите поданици на империята."
От това следва, че като минимум не може  да се твърди еднозначно и настойчиво, че амфорите-ритони от Дуванли и Колекция Васил Божков са ахеменидски, т.е. персийски, в смисъла на който навежда текста на Т. Николова - т.е. произведени от персийски майстори в персийски стил и в персийска работилница, а по-скоро че категорично не са персийски. Дарените на ахеменидския владетел сходни предмети (не личи напр. да са и ритони!) от релефа са в ръцете на представител на различен от персите/иранци етнос - като втория посочен такъв т.е. лидийците обитават най-северозападната част на Мала Азия и са непосредствени съседи на множество тракийски племена, вкл. фриги, мизи, витини, трояни, пафлагонци, карийци и пропонтийските такива. Освен това зооморфната стилистика не е никак чужда на тракийските майстори, при това не само и не единствено на скитските такива. Интересна подробност е, че мъжът непосредствено зад този който държи интересуващите ни предмети на релефа от Ападана, носи два съда които по всякакви критерии не са нищо друго освен т.н. phiale или  libation bowl, т.е. купа за възлияние и според официалната преобладаваща историография са гръцки като форма и стил. Така например, в сайта на Метрополитан мюзеум оф артс под снимка на също такава фиала като от релефа от Ападана има текст, според който това е съд от Източно гръцка култура от архаичния период 6 век Пр. Хр. : 

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/255829
image

Фиалата от Метрополитан мюзеум 

и тази от релефа от Ападана, Персеполис
image
От това следва, че щом сирийци или лидийци са могли да даряват персийския си владетел с явно считани за гръцки по форма, стил и декорация фиали, то не е невъзможно тези или други негови поданици да са ползвали за дарове и други предмети, непроизведени от техните народи или не в техите традиции и стил. Възможно е следователно както фиалите да са гръцки, така и амфорите-ритони да са тракийски (бидейки именно траките известни с производството и консумацията на течността, вливана в тях) - в двата варианта: като произведени от траки в тракийските земи вкл. и в Мала Азия или като само повлияни от тракийски стил, форма, декорация, техника и пр. На вероятно влияние в двете посоки (Персия - Европа и обратно) указва текста по снимка на ритон с торс и глава на пантера и дурги стилистични елементи от култа към Дионис (лозови листа, гроздови чепки), който естествено е презентиран като гръцки: 

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/326623
image 
Към снимката са написали, че ритона и животно-главите съдове били осиновени от гръцкия свят, като обаче както се вижда и от конкретния образец стилистика характерна за култа към бога на виното Дионис (пантера, лози, грозде) била възприета на изток от персийските династии. Това отново потвърждава, че влияние от историческата и културна родина на Дионис към Ахеменидски Персеполис е не само вероятно, но и съвсем реално. 





Гласувай:
4



1. kirk - Не желая да адвокатвствам
02.02.2020 17:31
Не желая да адвокатствам, но съм длъжен да ви обърна внимание, mitidim, че само едно голо желание - твоето, не стига, за да обориш аргументите на авторите, чиито изводи и констатации не ти се нравят. Всъщност такава е обективната истина - изящните занаяти, творби и ателиета са все оттам - от Мала Азия, а не са донесени от кривокраките татарчета на дребните им кончета от Средна Азия. Освен всичко друго запитай се като как българските археолози досега не обявиха нито едно гръцко съкровище по българските земи - все тракийски, ма'а му ста'а!!! Dма, да бе - нали те са били и траки. Егати етноса - със стотина сменяващи се етноними и езици?! Накрая се възроди и като феникс от селския нужник изпълзя и асимилира крупна маса цигани и турци, ти да видиш?!
цитирай
2. shtaparov - Някои такива съдове впрочем са д...
02.02.2020 20:02
Някои такива съдове впрочем са донесени в Тракия като законна плячка на Тракийски и Български воини, участвали в походите на Александър Македонски. Тези съдове не е задължително да са правени в IV в. пр. Хр.- много от тях може да са били изработени 100-200 г. по-рано,но персите да са ги пазели в дворците си до момента,в който Александровите воини са ги пленили и донесли тук.
цитирай
3. mitidim - Благодаря за всяко мнение
02.02.2020 23:03
макар да не съм съгласен със съдържанието му изцяло /както в първото/ или отчасти /второто/. Има още много да се пише и показва по темата. Моята цел е да предизвикам обръщане на като цяло нихилистичното и чуждопоклонно мислене на много наши сънародници /ако и доколкото те самите се възприемат като такива/, които дори не си позволяват да допуснат, че голяма част от онова което се нарича история на някои "по-развити", "славни" или "цивилизовани" държави е често много повече интерпретация в техен национален интерес на /арте/факти, които дават възможност и за други изводи. Разликата с тук обаче е, че там /където първо се самонаричат цивилизовани преди друг да им го каже/ не се притесняват да правят не само подобна интерпретация, а дори да присвояват истина и постижения, които други са им отстъпили ей тъй поради широка душа и много неуслужлива памет. Пред нас пред очите ни се случва напр. историята която днес творят северномакедонските историци и политици. Същото по-преди са сторили сърби /интерпретирайки славянски произход и неглижирайки общия за нас и тях тракийски/, германи /упорито привиждащи в гетите/готи германско племе, а азбуката му за немска, макар да не са писали на нея/, руси /които приписват престижен византийски произход на царската си данастия след Иван Грозни и премълчават българския по-скромен произход на Олга, която е Елена/, румънци /които допреди 150 години пишат с много думи, с каквито и ние пишем днес, но ги изоставят за да продължат с по-така френска реч/. Ние не само не знаем, но дори не искаме да чуем, прочетем, разберем и приемем, че имаме Нещо, което струва, че нещо много скъпо е наше /Историята ни е такова нещо и не започва, а само продължава през 681г/ . Има много такива между притежателите на български паспорт, които не приемат, че някога някакви местни хора тук не са били единствено собственици на гол тумбак и чифте пищови, а дори са имали "експортна стока". Те шернали към "цивилизованите" мистерии, богове, ритуали, музика, поезия и спорт.
цитирай
4. mitidim - . . . Всъщност такава е обективната ...
02.02.2020 23:50
kirk написа:
... Всъщност такава е обективната истина - изящните занаяти, творби и ателиета са все оттам - от Мала Азия, а не са донесени от кривокраките татарчета на дребните им кончета от Средна Азия.


Всъщност господине кирк Мала Азия е тракийска до Кападокия. Тракийски племена мигрират натам още много много преди на белия свят, под слънцето да се е появило и едно криво арменско носле... Те траките основават Витиния, Малоазийска Мизия, Пафлагония, Кария, Троада, Хелеспонтска и Голяма Фригия. Нещо повече - има данни в.т.ч. и антични които обявяват мушките /някогашни протоарменци/ за клонче от ствола на мощното фригийско родословно дърво. И тъй.
цитирай
5. barin - Здравей, mitidim. Историята на ...
03.02.2020 21:35
Здравей, mitidim. Историята на България е изследвана на много места, но има много спорни моменти. Тя е била писана преди и нагаждана според това на кого сме съюзници. Действително трябва да се почитат българските традиции и историята ни трябва да се знае. Аз съм против залитането всичко да се изкарва българско, но не може да се зачеркват очевидни неща или да се пишат я гръцки, я руски, сръбски или на друга държава.
Поздрави!
цитирай
6. kirk - Значи имаме криви нослета???
03.02.2020 21:38
Ти да видиш! Отвори личната ми страница във Фейсбук - Киркор Симонян (Kirk Simon) и виж как изглеждам. Потърси и ми намери снимка на някой световноизвестен арменец с такъв нос! Не че това е нещо чак пък толкоз позорно!!! Но след 20 години максимум вие ще имате по-голям процент такива турски нослета, че и сини венци. Мушките са разрушили Фригия, така че не могат да бъдат хем нашественици, хем наследници. Само в българската официозна история може да прочетеш подобни дебилизми!!! Не е доказано, че са тракийци, а същото се отнася и до прословутите мизийци. Малко преди Рим да завладее Балканите траките вече са достатъчно смесени с елини, келти (готи), скити и други. Трикийците не са нищо особено, не зная какво искаш да докажеш с това голословно твърдение, че Мала Азия станала тракийска до Кападокия. А Кападокия какво - останала ли е арменска или е станала прабългарска??? Така и не разбрахме!!! Какво е това мощно фригийско дърво - също!!! Освен ако не развиеш някакъв фригийски шовинизъм. Преди да довтасат в Мала Азия те са се наричали бриги и - според разни аграрфишистки български ентусиасти - значи са роднини с бритите, организирани като етнос от някой си Болг... Бре, бре, бре... а кам ги протоболгарските друиди и прочее?!!! Останали са само кукерите - жалка гледка! Дрън-дрън, зън-зан, Що не вземеш един нож и да се застреляш?! Гледам и с географията си много навътре - къде ли в Мала Азия ще е това ТРОАДА???? Ще падна от стола - имай го предвид!!!! Недей така да ме развеселяваш, че устата ми е пресъхнала и устните ми ще се пропукат от смях, казва Фернандел в един негов филм. Това ще е нещо като българските воини в състава на армията на Александър Македонски май???!
цитирай
7. mitidim - Благодаря за мнението ти, напълно съгласен съм
11.02.2020 21:36
barin написа:
... Историята на България ... е била писана преди и нагаждана според това на кого сме съюзници. Действително трябва да се почитат българските традиции и историята ни трябва да се знае. Аз съм против залитането всичко да се изкарва българско, но не може да се зачеркват очевидни неща или да се пишат я гръцки, я руски, сръбски или на друга държава.
...


- историята ни е напасвана според това в чия колода карти сме били. Така, някога след като римляните за удобство започнали да делят южните от северните траки съответно на bulgaris и sqlaveni, по-късно една част от славяни се отграничили още повече от булгарите кат се нарекли серби/после сърби, а на север се отделили още други и други славянски народи; някогашните даки и дако-гети, романизирани а по-късно възприели и френските думи за сметка на "български" звучащите станали румънци... Така в крайна сметка към днешна дата един до друг живеем хора и народи с еднакъв корен и с различно национално и етническо самоопределение и не рядко враждебно едни на други отношение.
цитирай
8. kirk - Ти да видиш отделяне от печенегите, такова...
14.05.2020 19:52
"...по-късно една част от славяни се отграничили още повече от булгарите кат се нарекли серби/после сърби, а на север се отделили още други и други славянски народи..."
Значи първо от печенегите и къпчиките се отделили дарданците, мирмидонците, ахейците, после фриги, фризи, миди, митани, хети, урарти, даки и дакота... Като във вица за ТКЗС "Лопе де Вега", хванали колхозниците, бутнали ги в Белене, бият ги, а те повтарят "Искахме да звучи нещо такова като "Е.ало си е мамата!" Глей да не дойде такова време да ядеш сопата за тия драсканици! В развитите демокрации за такива гаври и словоблудства съдят и глобяват.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Поздрави за автора!
14.05.2020 20:12
Първо , един съвет, не влизай в диспут с много компрометирания Къркор ли беше или Киркор!? С него може само да се забърше написаното- пак от него!
За тази празнодумница, работеща за чужди пари и интереси ,има решение да се определи откъде и откога са предметите! Вече може , освен да се датира , кога е направен предметът, да се определи и откъде е златото! За тези предмети, тези ,които са и поръчали статията или, на които иска да привлече вниманието им с предателството си, да и платят анализите! В Лувъра ги правят, доказват откъде е златото И откога е!По съдържание и структура!
Още в Илиада Омир пише за златото, с което е обсипан Одриския цар Рез! За въоръжението му, цялото от злато, за каляската ,която също е златна!
Интересно ,той притежава това, което тези, които му правят подаръци- нямат?
Гърците ? Те не са си присвоили само това ,което наистина притежават! Мързелът!
Грък- златар е равносилно на Къркор- миньор А, това не му пречи да излъже!
Къде фантазията, ръката на такъв майстор в грък?
Да не би и тракийските могили- Казанлък, Анхиало, Свещари, да са чужда изработка?Че там има изпълнения ,еквивалентни на пирамидите! Гърци ли са ги строили?
Аман от предатели! И слагачи!
цитирай
10. kirk - Не желая да споря с поморийската луга
18.05.2020 02:06
Не желая да споря с поморийската луга, но тракийската Казанлъшка гробница е толкова много, толкова силно тракийска, че бойците по фреските носят келтски щитове, а за римските "тракийски" гробници да не говорим... И хайде вече сто и кусур години след Освобождението да отговорите на сакралния въпрос: как не намерихте досега едно гръцко съкровище, един гръцки археолгически обект - все български, включ. варненското отпреди 8000 години?! Констатация е - не питам!!!
цитирай
11. vled - Съжалявам, че със закъснение забелязвам тази интересна тема.
02.03.2021 00:28
Българите са се отърсили от гъркоманството още след Освобождението през 1878 г. , но Гъркоманството все още е детската болест на нашите историци и археолози.
Всички тракийски съкровища в България са намерени случайно. Не е ли странно и необяснимо как в Гърция не се намери поне едно такова съкровище като Варненското, (най-старото злато), Панагюрското, Рогозенското, Вълчедръмското и други известни находки и съкровища. В Гърция археологически разкопки се правят от повече от 200 години, а в България от само 100. Какво ли изненади ни очакват, когато у нас започнат да се правят системни и масирани археологически разкопки?!?

Няма и нито един стенопис в древна Гърция като тези от Казанлъшката, Арександровската, Оструша и др. гробници с частично повредени стенописи, но нашите гъркомани се надпреварват да твърдят, че и те са изрисувани от „пътуващи” гръцки художници…
Великолепието на най-древната култура – Тракийската тепърва ще се разкрива.
Дано да сме живи и да дочакаме да го видим.

цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравейте!
02.06.2021 13:48
Омир в " Илиада" описва цар Рез Че всичко му е златно, колесницата ,доспехите оръжието Цар Рез е от нашите земи, селото и реката , граничната, носят неговото име?
Интересно, според татарската теза, кой е добил и преработил това злато? А най-старото златно съкровище-Варненското -дело на Гърци ли е? Те са били още в Етиопия- няма значение коя - на Савската царица в Африка ли или в Азия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mitidim
Категория: Други
Прочетен: 13934
Постинги: 5
Коментари: 13
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930